Turist i eget fylke

Den 18. til den 21. september drog Eirik, Thor, Tom og jeg på tur rundt i fylket. Målet med turen var at vi skulle opleve fylket som turist, og se lidt på hvorvidt de forskellige seværdiheder var egnede og tilrettelagt for naturbaseret turismer.

Onsdag var vi på Harastølen. Et gammelt Tuberkulose Hospital der i dag er forladt. Efterfølgende var vi på Børesteinen som for nylig er blevet kendt som et turistmål. Fra Børesteinen har man fin udsigt udover Lustra Fjorden. Sidst på dagen kørte vi til Kroken hvor Thor har sit barndomshjem, der tidligere er blevet brugt som overnatningsplads og guidefirmaet Moreld’s hovedbase for havpadling.

Udsigt fra Børesteinen. Foto: Aske Axel Christensen

Torsdag gik vi på tur op til Fuglesteg DNT hytte som er en gammel fjellgard og et populært turistmål. På vejen tilbage til Kroken gik vi op til Feigefossen, Norges næst højeste ureguleret vandfald.

Fredag kørte vi på Romantic road som er vejen fra Skjolden til Urnes. Den er flittigt brugt som turistvej, og er meget smuk. Derefter så vi Urnes stavkyrkje som er en del af UNESCO verdensarv, før vi tog båden til Solvorn og kørte tilbage til Sogndal.

Udover tilrettelægning er det vigtigt at sikkerheden er i orden for at en plads eller seværdighed kan blive et forsvarligt og attraktivt turistmål. Risiko vil derfor blive et tema i denne fagblog.

Alt vi gør i livet indeholder risiko i varierende grad, og friluftslivet er ingen undtagelse (Priest & Gass, 2005). Derfor skal der tages forbehold for dette når der drives med naturbaseret turisme.

Risiko som begreb defineres som alvorligheden af konsekvensen/ konsekvenserne og sandsynligheden for at de forekommer (Mytting & Bischoff, 2015). Derved giver en stor konsekvens med lille sandsynlighed for at forekomme, samme risiko som en lille konsekvens med stor sandsynlig for at forekomme. Dette kan illustreres i en ligning:

Ved at kortlægger, eliminere eller reducere konsekvenser og sandsynligheder ved ønskede turistmål, kan man derved nedbringe risikoen, og hvis dette gøres i tilstrækkelig grad kan området blive til et forsvarligt turistmål.

Feigumfossen. Foto: Thor Parmentier

Referencer:
Mytting, I., & Bischoff, A. (2015). Friluftsliv (2. udg.). Oslo: Gyldendal Norske Forlag AS.
Priest, S., & Gass, M. A. (2005). Effective Leadership in Adventure Programming (2. udg.). USA: Human Kinetics.