48 timer i en kano

Kort efter jeg kom hjem fra Limfjorden og afsluttede min tur Danmark rundt, aftalte min kammerat Peter og jeg at tage på en kort weekendtur i marts. I en sommer for nogle år siden lavede vi en kano i træ, og siden var den kun blevet brugt en gang, så vi bestemte os for at den skulle i vandet igen. Turens tema skulle være 48 timer i en kano, hvilket ville sige at vi udover at ro også skulle lave mad, spise og sove i kanoen.

DSC_0005
Afgang fra Ry

En måned efter og med store abstinenser efter at komme på tur igen, satte vi så kanoen i vandet fredag eftermiddag ved Ry. Jeg startede med at ro og kursen blev sat mod Silkeborg der var første delmål. Det meste af turen dertil gik gennem søer, og der var derfor ingen strøm i vandet til at hjælpe os fremad.

Efter Peter havde lavet mad på trangia i bunden af kanoen byttede vi plads, så jeg kunne få hvilet mig lidt. I den ene ende af kanoen havde vi lagt et stort tykt liggeunderlag, så man kunne ligge og slappe af når man ikke roede. Jeg lagde mig, trak en sovepose over mig, og forsøgte så ellers at få en lille time på øjet. Pludselig blev jeg vækket af Peter der var kommet lidt i vandskeligheder på Julsø, hvor det var blæst op. Bølgerne var store og den lave kano var meget tæt på at tage vand ind. Vi lagde begge alle kræfter i for at komme hurtigst muligt igennem Julsø, mens vi begge sad med et lille smil på læben over det eventyr vi havde begivet os ud i.

Vi kom igennem Julsø uden at tage alt for meget vand ind, og efter et par skift sejlede jeg kanoen igennem Silkeborg. Jeg vækkede Peter da det var tid til en overbæring ved strømfaldet midt i Silkeborg. Overbæringen var cirka halvtreds meter og kanoen utrolig tung. Efter en del pauser var kanoen i vandet igen og vi havde fået varmen tilbage i kroppen!

Det første stykke efter Silkeborg var tilmed et hårdt stræk gennem søer. Heldigvis var det min tur til at sove. Efter et par timer vækkede Peter mig. Han var efterhånden godt træt og det var tid til at skifte. Han fortalte at på dele af søen skulle han ro til bare for at vi ikke sejlede baglæns.

Frisk efter en lille lur lagde jeg kræfterne i, og kort tid efter var vi endelig ude på selve Gudenåen hvor strømmen hjalp os fremad. Det var en helt speciel følelse at sejle om natten, fordi fantasien kørte af sted med at forstille sig hvordan der mon så ud der hvor vi var. På grund af højvande så åen også utrolig bred ud i nattens mørke og som trætheden meldte sig forstillede jeg mig lidt at vi roede på en flod i Alaska.

DSC_0017

Lørdag morgen kom der regn samt slud, og den stoppede ikke igen før vi var i mål. Vi var forberedt med massere af regntøj, og vi fik overdækket kanoens sovedel med en presenning, så man imellem vagterne havde muligheden for at blive tør og varm igen. Det blev dog hurtigt mest populært at sejle, fordi så kunne man trods regnen holde sig varm. Det blev hurtigt koldt at ligge stille med sit fugtige tøj, samt en sovepose der med tiden blev mere og mere våd.

Lørdag eftermiddag passerede vi Tange Sø, et stræk der igen krævede mange kræfter. For enden af søen var der så endnu en overbæring ved Tange Elværk. Her var vi heldige at der stod en vogn vi kunne fragte vores kano på, hvilket gjorde processen noget nemmere. Vi glædede os over at vi lige havde passeret turens sidst sø samt overbæring.

DSC_0019

Det efterfølgende stykke var der perioder med stærk strøm og kanoen strøg gennem vandet. Vi kunne efterhånden også se at vi ville nå turens endestation Randers tidligere end de 48 timer. Jo længere tid vi sejlede, jo større fart nærmerede Randers sig med.

Klokken 3 om morgen, cirka 95 kilometers roning fra Ry nåede vi så et kanooptræk i Randers. Her fik vi kanoen op og slæbt den hen til en parkeringsplads, hvor min far kunne hente os og kanoen søndag morgen. Efter næsten to døgn kun med korte perioder søvn, var vi begge enige om at det skulle blive godt med lidt sammenhængende søvn. Peter lagde sig til at sove i kanoen, og jeg lagde mig i min bivarkpose ved siden af kanoen.

Søndag morgen lavede vi æg og bacon inden min far kom med traileren. Det havde været en super tur, men ingen af os var særlig meget værd resten af søndagen, hvor trætheden og ømheden i kroppen meldte sig. 

Dato og tid: 4. marts kl. 17:30 til 6. marts kl. 03:00

Kilometer roet: ca. 95 km

Vejr: 0 grader, overskyet, regn og slud lørdag til søndag, vind ca. 5 m/s.

  1. Preben Knud Rasmussen

    Ja man kan, hvad man vil