På toppen af Galdhøpiggen
På toppen af Galdhøpiggen

Foden på Kanten

Foden på kanten er oprettet i forbindelse med projektet om at løbe Danmark rundt. Det bliver en tur hvor jeg bogstavelig talt får min fod ud på Kanten. Jeg følger vandkanten det meste af vejen, og samtidig bliver det den mest omfattende tur jeg har været på til dato, så det skal nok få mig ud til kanten af mine grænser. Jeg vil under turen holde hjemmesiden opdateret så interesserede kan følge med i hvordan det går.

Jeg er af den overbevisning at alle mennesker engang imellem har godt af at komme ud på kanten. Med det mener jeg ikke at man skal gå til ekstremerne, med for eksempel ekstremsport. Det dyrker jeg heller ikke selv. Men jeg oplever selv, at når man engang imellem presser sig selv fysisk og psykisk og kommer ud mod kanten, så bidrager det til at man får et andet perspektiv på livet.

Et eksempel fra min egen familie er min lillebror Esben. Det er ikke nogen hemmelighed at jeg i hverdagen synes han er lidt doven, men da vi var på ferie i Norge viste han sig fra en hel anden side. Vi vandrede op af Galdhøpiggen. Esben vandrede bare i hans cowboybukser og et par tynde løbesko, ikke alt det udstyrs pjat. Selvom han kun er 14 år og ikke havde trænet op til det, gik han hele vejen til toppen og ned igen, uden at brokke sig en eneste gang, heller ikke da det regnede. Det var en øjenåbner for mig at se, at nogle mennesker besidder evner som måske aldrig bliver opdaget, før de begiver sig ud i ukendte situationer. Hvis du kan lære at besidde ro i uvante eller pressede situationer, har du en evne der vil gavne dig igennem hele livet. Nu nævnte jeg kun Esben, men resten af familien klarede også turen flot. Det var en oplevelsesrig ferie, og jeg kan anbefale alle at tage en tur til Norge.

Jeg håber at jeg med Foden på Kanten kan inspirere andre til at komme ud og få nogle gode oplevelse, og at de som vælger at gøre dette, eventuelt kommer ud på kanten og forhåbentlig får et bedre kendskab til dem selv. Man behøver ikke at bruge alle sine sparepenge på at rejse til udlandet. Danmark har massere af varieret natur at byde på. Det handler bare om at komme ud og opleve det. Om det så er med løbeskoene på er sådan set underordnet.


Aske Axel Christensen

Jeg er født i 1995 og var som mindre spejder i mange år. Det var her min glæde ved at være ude i naturen startede, og her jeg fik mine første minieventyr. Især natløbene og vandreturene husker jeg stadig som noget at det jeg synes var virkelig fedt. Jeg tog 10. klasse på Himmelbjergegens Natur-og Idrætsefterskole. Det var i det år jeg løb mit første halvmarathon og kørte mit første adventurerace. Et år fyldt med oplevelser som jeg aldrig vil glemme. Nu er jeg på 3. år på Teknisk Gymnasium Grenaa og mangler lige eksamenerne, også er det kapitel afsluttet.

Løb

Den største grund til at jeg begyndte at løbe, tror jeg egentlig var fordi jeg kedet mig. Som mindre havde jeg fået oplevelser gennem spejder, og jeg havde lige været et år på efterskole som var fyldt med oplevelser. Jeg startede på HTX med god motivation for at lære noget, men jeg manglede naturoplevelserne og jeg manglede engang imellem lige at komme lidt ud på kanten. På efterskolen havde jeg hørt om Nordisk Extrem Marathon. Et løb der løbes i tomands teams. Jeg spurgte en ven om vi ikke skulle løbe det. Jeg troede egentlig ikke han sagde ja, men det gjorde han også begyndte jeg ellers at løbetræne.

Da vi stod på startlinjen følte vi os egentlig begge klar. Det var det længste vi begge havde løbet, og det blev tilmed et hårdt løb men også en virkelig fed oplevelse, som jeg altid vil huske som det løb der kickstartede min motivation for løb.

Trailløb  

Da jeg startede med at løbe fandt jeg ret hurtigt ud af, at jeg bedst kunne lide at løbe inde i skoven, helst på de små og lidt mere udfordrende stier. Det føltes mindre hårdt for kroppen, og jeg er stadig af den overbevisning at trailløb er langt bedre for kroppen end alsidig landevejs løb. Terrænet gør at man får brugt flere muskelgrupper og får et mere varieret løb. Det fedeste ved trailløb er at hver løbetur bliver til et lille minieventyr, især når man løber nye steder. Derudover er det er en enkelt måde at komme ud og få en oplevelse på. Du snører løbeskoene også bestemmer du selv hvor lang tid du vil bruge på det. Ydermere er det en god måde at komme ud i naturen på, og for mit eget vedkommende får jeg testet mig selv af engang imellem, når jeg melder mig til et hårdt løb.

Mål Dirtytrail 2013
Mål Dirtytrail 2013