Min trænings plan

posted in: Træning | 0

 

Her har jeg skrevet lidt om den måde jeg træner på. Der er mange meninger om hvordan man træner bedst, men nedenstående er den måde jeg har valgt at gøre det på. Dermed ikke sagt at det ikke kan gøres mere effektivt, det kan det sikkert og jeg er altid åben for forslag. Det vigtigste er at ens træning passer ind i ens hverdag, hvilket min træning er præget meget af.

Løbetræning

Jeg har ikke haft nogen præcis plan, siden dengang jeg startede med at løbe. Der fulgte jeg et marathon program jeg havde fundet på nettet, men efter jeg var kommet op på en nogenlunde trænings mængde, begyndte jeg at løbe mindre skemalagt. Fordelen ved at have en plan når man starter med at løbe er at det kan hjælpe med at holde motivationen oppe, i og med at man kan se ugentligt fremgang. Ulempen er at man har tendens til hovedeløst at følge trænings planen istedet for at lytte til kroppen.

trænings plan

Nu løber jeg efter en overordnet plan, hvor jeg har nogle trænings pas jeg prøver at nå hver uge. Hvis jeg så har overskud løber jeg måske lidt mere, og hvis jeg kan mærke at der er små skavanker på vej løber jeg lidt mindre.

I forhold til intervaltræning løber jeg typisk efter et pyramide program, hvor længden af spurtene først øges og derefter sænkes med en kort pause mellem hver spurt. Det er godt til at presse pulsen op, og det hjælper på min motivation at jeg har et program at løbe efter. Andre gange laver jeg bakkeintervaller ved bakken bag min mor. Her har jeg en rute på en kilometer der går op af bakken, ned af bakken også med et lige stykke sti hen til foden af bakken igen. Ruten er godt nok den samme, men her kan jeg så variere spurt op og ned af bakke, samt spurt af lige vej. Det er yderst effektivt til at få pulsen op! Jeg har dog sløset med intervaltræningen her i foråret, da jeg lige skulle igang igen efter vinterens skades pause.

Hver uge løber jeg tilmed en langdistance tur. Længden variere lidt fra gang til gang, alt efter hvor jeg løber, og hvor langt jeg lige føler for at løbe. Jeg løber tit Grenaa singletrack. Et MTB spor på 23 km, der også er en fed trail rute.

Derudover løber jeg normalt to andre ture på omkring 10 km i lav til middel tempo alt efter hvad humøret nu byder. Jeg siger tit til mig selv at en af turene skal være en tempotur, for at få trænet at holde pulsen stabilt på et højt niveau, men her glipper motivationen tit.

Min far løber også engang imellem. Det er typisk 5 km ture og her løber jeg også med engang imellem, hvilket bidrager med lidt ekstra træning, samt en løbetur i hyggeligt selskab.

Øvelser og stabiliserende styrketræning

Der er ikke noget der er så dårligt at det ikke er godt for noget! For et år siden lavede jeg aldrig stabiliserende styrketræning. Jeg synes det var kedeligt og ville hellere bare løbe. Men da jeg i efteråret 2014 blev skadet, begyndte jeg at lave forskellige øvelser samt stabiliserende styrketræning i min iver for at komme til at løbe igen. Ydermere begyndte jeg at have ekstra fokus på min løbestil, og jeg er sikker på at det har gjort mig til en bedre løber.

Stabiliserende styrketræning

Dagligt laver jeg et bens squats, squats og lounges med egen kropsvægt. Det er simpelt og nemt og kan gøres derhjemme. Hvis det skal være lidt hårdere, laver jeg dem engang imellem med en sandsæk i favnen.

Andre øvelser

Hver morgen, aften og inden jeg løber en tur, laver jeg tilmed det jeg vil kalde kropspleje/kropsbevidstheds-øvelser. Det er en samling øvelser der udstrækker og træner forskellige dele af kroppen hvilket sikre god bevægelighed.

Alternativ træning

Alt træning er god træning og jeg laver derfor engang imellem anden træning end løb. Det gør jeg for at få noget afveksling samt for at undgå skader.

Cykling

Jeg er så heldig at have 14 km til skole som jeg cykler frem og tilbage hver dag. I det hele taget er cyklen mit mest brugte transport middel. Det er altid godt når man kan slå to fluer med et smæk og kombinere transport og træning.

Svømning

Den gode svømmer har jeg aldrig været, men i den sidste del af vinteren begyndte jeg at svømme engang imellem med en af mine venner. Der var jeg stadig skadet, og det var derfor en god måde stadig at få sig rørt på. Jeg er stadig ikke den store svømmer, men min crawl teknik er da blevet bedre. Desuden er en gang svømmetræning altid en fornøjelse, da man bagefter med god samvittighed kan benytte boblebad og sauna.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *